Adaptirana mleka

Ob problemih ali morebitnih vprašanjih glede otrok/dojenčkov vprašajte tu...

Adaptirana mleka

OdgovorNapisal/-a anajmad dne 11. mar 2006, 23:10

Ker pri nas mlekarna manj proizvaja,kolikor Ula popije na dan,me zanima katero mleko lahko kupim,da ji dodam namesto mojega?
Slišala sem za Prematil,me še pa zanima,èe obstaja še pri katerih drugih znamkah in kje lahko kupim,razen v lekarni?
Hvala za odgovore.
lp D.
anajmad
 
Prispevkov: 153
Pridružen: 28. jan 2006, 10:13

OdgovorNapisal/-a jerneja dne 11. mar 2006, 23:59

Jaz sem Lei dajala Beba mleko za nedonošenčke (enako kot so otroci dobivali na EINT), samo se ga žal dobi samo v lekarni in še to le po naročilu. Jaz sem imela v Žalcu zmenjeno, da so imeli za nas ves čas po eno pločevinko na zalogi.
jerneja
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 05. maj 2005, 10:31

Re: Adaptirana mleka

OdgovorNapisal/-a *Mateja* dne 12. mar 2006, 00:19

Mi smo sprva pili Aptamil Pre. nato pa Aptamil 1. Mleèno kariero pa smo zakljuèili z Bebo. Po naših izkušnjah bi najbolj pohvalila Bebo. Je bolj gosto mleko in se mi je zdelo, da je bil Nejc bolj sit, èeprav ga ni nikoli popil dovolj. Saj veste, težave !!! :D

Vso sreèo doma in obilo lepih trenutkov!!!
*Mateja*
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 04. sep 2005, 21:53

OdgovorNapisal/-a anajmad dne 12. mar 2006, 01:02

Kakšne so pa cene teh mlek?
lp D.
anajmad
 
Prispevkov: 153
Pridružen: 28. jan 2006, 10:13

OdgovorNapisal/-a jerneja dne 12. mar 2006, 12:02

400 gr pločevinka Beba mleka za nedonošenčke stane 2.570.- SIT, kar je zelo veliko v primerjavi z drugimi mleki. Beba 1 npr. stane isto sam da je noter 900 gr. :?
Lekarne imajo res visoke marže. Sam žal tega mleka ne prodajajo nikjer drugje. Sem se pozanimala pri uvozniku.
jerneja
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 05. maj 2005, 10:31

OdgovorNapisal/-a *Mateja* dne 12. mar 2006, 12:33

kOLKOR SE SPOMNIM JE PA BEBA CENEJE KOT JE NOVOLAC AL PA APTAMIL!
*Mateja*
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 04. sep 2005, 21:53

OdgovorNapisal/-a PETJA dne 14. mar 2006, 00:38

Damjana, jaz sem klicala Nestle, ki je uvoznik BEBA mleka in povedla, v kateri lekarni bi želela imeti mleko - tja pa so mi ga tudi dostavili. Poglej na njihovih internetnih straneh...

Pa sreèno!
Nina
PETJA
 
Prispevkov: 41
Pridružen: 24. feb 2006, 23:52

OdgovorNapisal/-a ABA dne 02. apr 2006, 20:21

Tudi jaz imam vprasanje v zvezi s prehrano, pocasi namrec nasa Ana ravno tako poje vec kot mami uspe proizvesti.
Do sedaj smo ji, kadar je bilo potrebno dodajali Pregomin, zaradi njenih problemov s prebavo, vendar se mi zdi, da Pregomin ni toliko hranljiv. Ker problemi s prebavo niso nic manjsi ali dugacni, ce jo hranimo z mojim mlekom ali Pregominom razmiljam, da bi ji poskusala dodajati kaksno dugo, bolj hranljivo mleko.
Lepo prosim Dr. Cerarjevo ali katerega od njenih kolegov, ce nam ob priliki lahko napise kaj se priporoca od teh mlek, kako je s prebavljivostjo in hranjljivostjo.

Pa se nekaj: Ani smo v mleko nekaj casa se dodajali FMS. Njena pediatrinja na EINT je omenila, da bi ji lahko za kaloricnost dodajali tudi Rizko, ki pa ga Kolinska ne proizvaja vec.
Ker se Ana kljub cca. 550-600ml popitega mleka na dan ne redi ravno hitro (cca. 25g na dan) bi prosila za nasvet, kaj bi lahko dodajali v moje mleko.

P.S.
Zal takih nasvetov ne dobimo nikjer pri pediatrih v ZD, pa smo poskusili ze pri parih,...
ABA
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 05. jan 2006, 22:03

OdgovorNapisal/-a L Cerar dne 02. apr 2006, 20:30

Draga "ABA",

Pregomin, ki ga dodajate Ani je sicer hranljiv, a približno enako kot vaše mleko. Glede na to, da ste že kar dolgo doma, verjetno ne bo nič "hudega", če bi namesto Pregomina dodajali kakšno drugo mleko - če je le izvedljivo (finančno), pa naj bi malčica dobivala adaptirano mleko vsaj do korigirane starosti 6. meseca (torej ne kravje mleko ali alpsko mleko...). Pozorni bodite kakšna dva-tri dni po zamenjavi nadomestka - če bi se pojavila napihnjenost trebuščka, tekoče - sluzavo blato ali krčki (jok, jok in samo jok).

FMS lahko dodajate neomejeno dolgo - tudi v nadomestek... Najboljša za "rejenje" pa je sladka smetana, manj prijetnega okusa pa so MCT olja (prvo dobite v vsaki trgovini, preostanek je za v vašo kavo... ; drugo pa le v nekaterih lekarnah).

Ogromno podobnih (in še bolj uporabnih) nasvetov vedo naše medicinske sestre iz "mlečne kuhinje" - zato jih kar pokličite, ne bo vam žal.

Jaz pa le upam, da boste kmalu zadovoljni s pridobivanjem teže - meni se zdi 25 g na dan (torej več kot 150 g na teden) odlično !!! :P

Lep pozdrav,

L. Cerar
L Cerar
Predsednica društva
 
Prispevkov: 175
Pridružen: 24. feb 2004, 22:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ABA dne 02. apr 2006, 21:10

Spostovana Dr. Cerarjeva,
najprej najlepsa hvala za res hiter odgovor.

Veseli me podatek, da je pridobivanje teze pri nasi Ani pravzaprav normalno. Mogoce sem bila prevec zaskrbljena zato, ker berem o otrocih, ki so se rodili kasneje v bolj zgodnjem tedu, pa imajo sedaj boljso "gramazo" kot nasa Ana.
Ne vem zakaj se mi zdi, da bi morali nadomestiti zaostnek, ki je nastal ob problemih, ki jih je imela Ana s trebusckom, do nekaj zaostanka pa je prislo pred kratkim, ko sem poskusila preit na dojenje, pa je bilo to kljub kontroliranju kolicine popitega mleka in dodajanju po flasi, prenaporno za Ano. Ima namrec nekaj cez 3.500g, pri korigirani starosti 7 tednov, rojena pa je bila v 28. tednu.
Mogoce bi bilo od vsega nastetega se najboljse, ce bi dodajali se nekaj casa FMS , za manjkajoco kolicino pa bomo uporabili v vsakem primeru adaptirano mleko. Se bom obrnila za nasvet, kje dobiti FMS na sestre v laktariju.
Se enkrat hvala z nasvete in lep pozdrav
Blazka
ABA
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 05. jan 2006, 22:03

OdgovorNapisal/-a jerneja dne 03. apr 2006, 12:12

ABA, a tebe skrbi pridobivanje teže? 25 gr na dan je vendar super.

Lahka je moja Lea, ne pa tvoj korenjak. Pri 13 mesecih (9,5 korigirano) ima komaj 5500 gr, pa jo vsi zdravniki hvalijo. :wink:

V adaptirano mleko pa ji jaz še zdaj dodajam FM85 od Nestle-ja. Lahko ga naročiš v vsaki lekarni pa ti ga morajo priskrbet. Za mleko pa ti priporočam Bebo za nedonošenčke, ki je najbolj kalorična.

LP
Jerneja
jerneja
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 05. maj 2005, 10:31

OdgovorNapisal/-a anajmad dne 03. apr 2006, 18:24

Prvo lepo pozdravljam moji bivši cimri Ano in Blažko.
Tudi jaz sem opazila zadnje dni jok in samo jok,kot je zapisala Dr. Cerarjeva. Mi smo uporabljali za Ulo Prematil.Danes sem šla iskat v lekarno Pregomin. Torej Dr. Cerarjeva Vi svetujete uprabo veè vrst adaptiranih mlek?
Upam ,da bo z našo Ulo vse v redu,ker je res bogica zadnje dneve.
Blažka ti se pa sploh nimaš kej sekirati zaradi Ane,ker je tapravi telebajsek :lol: . Ne moreš pa nikoli primerjati naše sonèke z donošenimi otroci. Moja Pia (priložnost si jo imela spoznati) je bila tudi 6 tednov prezgodaj rojena, je svoje vrstnike dohitela tam nekje pri treh letih.Sedaj je pa že taprava dama,ki mi je zrasla èez glavo - dobesedno :wink: .
Imejte se lepo :wink: .
lp D.
anajmad
 
Prispevkov: 153
Pridružen: 28. jan 2006, 10:13

OdgovorNapisal/-a L Cerar dne 03. apr 2006, 19:38

Drage forumašice (saj so moški v manjšini, hm, ali je sploh kakšen?),

res me veseli, da so se pogovori malo razživeli. Z veseljem dam kakšen nasvet "iz teorije", kako gre v praksi, pa morate zapisati tiste, ki ste "znanstvene poskuse s prehrano" dale čez pri vaših otrocih.

Kar se tiče adaptiranega mleka, je seveda na tržišču na voljo več tipov in več proizvajalcev. Med slednjimi so npr. Kolinska - sedaj Droga z Milupo, Nestle z Bebo, serija Novalac francoskega proizvajalca (ime pozabila), pa Hipp itd. Večina proizvajalcev nudi različne vrste mleka, ki so bodisi prilagojene starosti (za nedonošenčke, za novorojenčke, za dojenčke do 4. meseca... - razlike so predvsem v vsebnosti beljakovin in mineralov) bodisi posebnim potrebam dojenčka (proti krčem, proti polivanju, proti zaprtju...). Velikih kakovostnih razlik med posameznimi ponudniki ni, razlike so le v agresivnosti reklamiranja in v ceni. Zato pediatri običajno svetujemo, da če mama nima mleka, daje tisto mleko, ki je primerno otrokovi starosti in je najcenejše. In nič ni hudega, če kdaj zamenjate proizvajalca, saj se dojenček "ne navadi" nekega mleka in nima "težav ob menjavi mleka".

Poseben problem prezgodaj rojenih otrok je slaba prebava mlečnega sladkorja (zaradi nezrelosti resic v tankem črevesju) - odvečno laktozo "prebavijo" bakterije, ob tem pa se tvori precej plinov, posledica je napihnjenost, včasih tudi krčki (teh pa je itak veliko v prvih mesecih). Kadar so težave resne, pediatri svetujemo Pregomin ali celo Pregomin-AS (slednje je povsem kemično sestavljeno mleko in s kravo nima nič skupnega - namenjeno je predvsem dojenčkom z alergijo na beljakovine v kravjem mleku). Žal Pregomin nima prijetnega okusa - dojenčki ga pijejo le, ko so zelo sestradani.

Kar se tiče Ule, upam, da je le "vremenska" - če jo dajejo trebušni krčki, je (včasih) učinkovit sirup SAB simpleks (dobi se ga v lekarni, morda celo brez recepta, daje se 10-15 kapljic pred vsakim 2. obrokom). Če so težave hude, pa je najbolje pokazati Ulo pediatru!

Lep pozdrav iz deževne in mrzle Ljubljane,

L. Cerar
L Cerar
Predsednica društva
 
Prispevkov: 175
Pridružen: 24. feb 2004, 22:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ABA dne 03. apr 2006, 20:03

Jerneja in Damjana hvala za tolazbo glede teze. Me je ze vceraj Dr. Cerarjeva potolazila glede pridobivanja teze in Ana je roko na srce resnicno lepo pridobila in je prov fejst punca :D . Obljubim da ne bom vec primerjala tudi z drugimi prezgodaj rojencki.
Damjana, lepo je brati, da sta z Ulo ze lepo doma, glede krckov je pa mogoce res nekaj v zraku te dni, ker Ano tudi nekaj matra. No lahko pa da je kriva spinaca na mojem jedilniku predvcerajsnjim, zato ji dajem trenutno kar Pregomin, da se vse skupaj malo pomiri (uf je tezko zlivati stran moje mleko). Na sreco je Ana ze od prej navajena Pregomina in sedaj ko vem po nasvetu Dr. Cerarjeve, da mu kaloricnosti ne manjka se ga bomo se malo drzali - ziher je ziher :wink: .

Bi pa vprasala, ce je katera ze poskusila prehod popolnoma na dojenje?
(Lahko zaradi prepoznavnosti nacnemo tudi novo temo s temle).
Jaz sem poskusila, s tem da sem redno kontrolirala kolicino s tehtanjem in dodajala po flasi. Po enem tednu je Ana sicer pojedla skoraj vso potrebno kolicino pri meni, ampak teza je pa ostala en teden nespremenjena. Tega sem se tako ustrasila, da sem takoj zacela spet z brizganjem in hranjenjem po flasi, razen enkrat ali dvakrat na dan, ko se malo pocrkljamo.
Kdaj (ce sploh) je po vasih izkusnjah primeren cas za prehod na dojenje in kateri je cisto pravi nacin? Je kateri ze uspelo in kako (en obrok dojenje, en po flasi, ali dodajanje po flasi vsak obrok,...)?

Pozdravcek vsem
Blazka
ABA
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 05. jan 2006, 22:03

OdgovorNapisal/-a suzana dne 03. apr 2006, 22:13

Živijo!
Naš Luka je bil rojen v 31.tednu, sicer s 1900 grami, in je bil 17.dni na EINT-ju v inkubatorju.Jaz sem si črpala mleko dokler ni prišel v sobo oziroma do 35.tedna.Nekaj dni sem mu še dajala po flaški,potem pa je postalo pravo mučenje, ker ni hotel več piti iz nje.Sestra mi je rekla naj ga ne dojim,ker ni dovolj močan,pa sem ga vseeno dala na prsa in je že v prvo pojedu 70ml brez problema.Na naslednji viziti sem to povedala pediatru in je bil prav vesel,da sem ga začela dojiti,čez par dni sva šla domov samo dojena.13.aprila bo star 13 mesecev pa ga še vedno dojim.
Sicer ne vem koliko je Ana stara, pa če imaš ti dovolj mleka, zakaj bi ji dajala flaško.
Sprašujem dr.Cerarjeva-ali ni mamino mleko bolj kalorično od adaptiranih napitkov?? Meni tega ni bilo treba kupovati,ker sta bila oba samo dojena-hvala bogu.
Lep pozdrav Suzana
suzana
 
Prispevkov: 33
Pridružen: 02. apr 2005, 21:08

OdgovorNapisal/-a anajmad dne 04. apr 2006, 07:46

Z dojenjem vidim,da je res problem.Jaz sem si skoz govorila,da bom Ulo polno dojila,pa vidim da ne gre.Res pa je,da naša Ula je še kar drobna in "švoh".Dajem ji ponavadi za podojit zveèer,ali pa opoldne.Toda sem kar malo skeptièna,ker mi zelo malo poje (do 10 g). Vztrajala bom,upam da se bo obrnilo na bolje. Da vam poroèam: Ula je noè kar mirno prestala. dala sem ji kapljice Sab Simplex in Pregomin (joj,kako smrdi to mleko,bljak :? ). Zaenkrat (trkam,trkam...) je še kar v redu. Danes ji bom èez dan dajala samo moje mleko,ker se ga je kar nabralo.
Aha,pa še nekaj. Koliko èasa pa uporabljamo Prematil (mleko za nedonošenèke), oz. do kakšne teže?
Hvala za odgovore.
lp D.
anajmad
 
Prispevkov: 153
Pridružen: 28. jan 2006, 10:13

OdgovorNapisal/-a L Cerar dne 04. apr 2006, 13:39

Čisto na kratko (časovna stiska),

materino mleko "računsko" ni bolj kalorično kot so adaptirana mleka, a so hraniva v njem optimalna glede vsrkavanja v črevesju - torej, vse se "ponuca", pri adaptiranih "mlekih" pa gre za biološko manj kakovostne setavine... Dojenje pa je sploh najboljše - maščobe se namreč oprimejo stekla ali plastike, zato je izbrizgano mleko manj polno kot tisto, ki priteče iz dojke v žrelo lačnega mladiča.

Kar se tiče časovnega (ali utežnega) limita, do kdaj se daje Prematil, ni jasno zapisanih in potrjenih navodil. V praksi večinoma rečemo do 3 kilogramov, ev. lahko tudi do 4.500 gramov - torej ni nič narobe, če malo povlečete, le denarnica bo suha.

Lep sončen dan (upam, da ste vsi zunaj!!!!),

L. Cerar
L Cerar
Predsednica društva
 
Prispevkov: 175
Pridružen: 24. feb 2004, 22:14
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Vprašanja o otrocih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron