Inkubator za »dlan velike borce«

Inkubator

V dobrodelni akciji “Mala dlan, veliko življenje 2018”, katere pobudnik je Revija Zarja skupaj z mediji skupine Media24, so zbrali finančna sredstva v višini 30.000 EUR. Akcija je potekala od meseca novembra in se je zaključila 25. marca letos, na materinski dan. Sredstva so namenili za nakup inkubatorja za prezgodaj rojene otroke na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov, KO za perionatologijo Ginekoloske klinike UKC Ljubljana. 

Melita Berzelak, odgovorna urednica Revije Zarja, pobudnica dobrodelne akcije: “V neki drugi zgodbi pred leti smo že pomagali zbirati za inkubator. To so bili seveda drugi časi in človek bi mislil, da danes vsaj v skrbi za najranljivejše ni več čutiti pomanjkanja, sploh pa teh najdragocenejših aparatur. Pa smo presenečeni izvedeli, da ni tako, še več, da je inkubatorjev ne le premalo, in so si jih posamezni oddelki prisiljeni posojati med sabo, temveč so tudi izrabljeni in stari, zato smo rekli: Nič, gremo, akcija! Vse tri ambasadorke zbiranja sredstev za nov inkubator, Petra Majdič, Katarina Venturini in Vesna Pernarčič, niso niti za trenutek razmišljale, ko smo jih prosili, če bi akciji posodile svoje ime in obraz, kar takoj so rekle: Ja, seveda! Pridružili so se jim bralci Zarje, drugi mediji naše skupine, starši nedonošenčkov, danes zdravih in velikih otrok, pa so z nami delili svoje ganljive zgodbe o najtežjih dneh življenja, ko so trepetali za življenja svojih otrok, a jim je bilo v neizmerno pomoč prav osebje tega oddelka porodnišnice. In tako smo po petih mesecih na cilju: vsaj malo jim bomo olajšali skrb za te kot dlan velike borce, saj ste pomagali zbrati prepotreben denar za nov inkubator in to ne običajnega, temveč najsodobnejšega, kar jih premoremo v državi! Nič ni lepšega kot vedeti, da bo vsakodnevno pomagal reševati življenja, zato vsem velika HVALA.”
 
Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana: “Ko sem prebral članek v eni od revij, sem bil tudi sam izjemno vesel, da toliko malih otročičkov v naši, vaši hiši preživi, in da se z uspehi na tem področju uvrščamo v sam svetovni vrh. Na ta uspeh ste lahko res izjemno ponosni. Vse več otrok se namreč rodi prezgodaj. Res pa je, da lahko take rezultate dosega le visoko strokovno usposobljeno osebje, kot ste tukaj v naši porodnišnici. Za uspeh je potrebna tudi ustrezna oprema, za katero pa v naši hiši dostikrat zmanjka denarja. Zato smo toliko bolj hvaležni vsem, ki tudi s pomočjo akcij, kot je potekala ob pobudi revije Zarja, pomagati pri preživetju za dlan velikih malčkov. Še enkrat hvala, vam zaposlenim pa želim uspešno delo še naprej.”
 
Asist. dr. Lilijana Kornhauser-Cerar, dr. med., vodja EINT in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana: »Desetina otrok se v Sloveniji rodi več kot tri tedne prezgodaj: skoraj dvesto jih vsako leto ob rojstvu tehta manj kot poldrugi kilogram, nekateri novorojenčki so veliki komaj za dlan: lani rojeni Tin je ob rojstvu tehtal samo 440 gramov. Kljub ljubezni staršev ti otroci ne bi preživeli, če zanje ne bi poskrbeli na posebnih oddelkih porodnišnic, kjer dela izurjeno osebje in so na razpolago aparati, namenjeni zdravljenju in negi teh malih novorojenčkov. Največji tak oddelek v Sloveniji je Enota za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov (EINT) v ljubljanski porodnišnici, kamor so še pred porodom premeščene iz vseh ostalih porodnišnic tiste nosečnice, ki jim grozi prezgodnji porod, ali zapleti zaradi njihovih bolezni oziroma bolezni pri plodu. Na oddelku se vsako leto zdravi več kot 600 novorojenčkov, med katerimi prevladujejo nedonošenčki. Tistih, ki so rojeni s težo manj kot 1000 gramov, je vsako leto pribižno 80. Da bi lahko zrasli v zdrave malčke, jim morajo zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci pomagati s številnimi aparati. Inkubatorji in ogrevalne posteljice jim nudijo toplo in varno zavetje, respiratorji jim pomagajo dihati, monitorji spremljajo delovanje njihovega srca, pljuč in živčevja, črpalke jim z mikrolitrsko natančnostjo dovajajo preko drobnih cevk v žile hrano in zdravila, z ultrazvočnim aparatom je mogoče prikazati zgradbo in delovanje notranjih organov in spremljati uspešnost zdravljenja. Za nadomeščanje starih in nakup novih aparatov, ki omogočijo varnost prvih korakov v življenje teh malčkov, je denarja iz "državne blagajne" vedno premalo. Osebje "intenzivne" in svojci nedonošenčkov, ki jih druži skupni interes "Narediti prve korake življenja nedonošenčkov lažje in varnejše" v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, smo izredno hvaležni pobudnici dobrodelne akcije Reviji Zarja, da so nam pomgali pri zbiranju sredstev za nakup novega  inkubatorja. Inkubator prezgodaj rojenemu novorojenčku ustvari okolje, kot ga je imel v maminem trebušku in drži malčka v natančno nadzorovanem toplem, vlažnem, tihem in čistem okolju. Iskrena zahvala gre tudi vsem podpornikom in donatorjem, ki so se pridružili dobrodelnimi akciji.”