O nedonošenčkih

Prezgodaj rojeni otroci vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja, zato “v statistiki” predstavljajo največjo skupino “bolnikov”. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, “majhni” komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih.

Vsak od njih je svoja zgodba, vsak bije skupaj s starši in medicinskim osebjem boj za preživetje, za zdravo, ustvarjalno in zadovoljno življenje.

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1.400 otrok kar je več kot 7% vseh novorojenčkov

Rojstvo nedonošenčka je dogodek, ki je večinoma nepričakovan in pri starših in drugih svojcih povzroči občutek nemoči, strahu, celo obupa, ko vidijo svojega drobnega nebogljenega otroka, kako se na intenzivnem oddelku ves prepreden s cevkami, žičkami in aparaturami bori za življenje. Čeprav osebje skuša staršem nuditi veliko pojasnil, kaj se dogaja z njihovim otrokom, pa jim njihove besede pogosto niso jasne, zdi se jim, da so veliko preslišali ali napačno razumeli, pa se bojijo ponovno vprašati. V ljubljanskem Društvu za pomoč rojenim otrokom smo zato pred skoraj desetletjem pripravili priročnik Vaš nedonošenček. Besedilo smo napisali zdravniki – porodničarji in pediatri, psihologinja, medicinske sestre in fizioterapevtke z željo, da na razumljiv in čim bolj preprost način razložimo, zakaj se nekateri otroci rodijo prezgodaj, kakšne težave lahko pri njih pričakujemo, kako in s kakšnimi aparati jih zdravimo ter kako lahko starši sodelujejo pri zdravljenju in negi svojih drobižkov.