Srečanje 2012

V soboto smo se (že sedemnajstič) družili na srečanju v Mostecu. Tudi letos je prireditveni prostor na jasi sredi gozda preplavila dobra volja, otroški vrišč in veselje, ki mu tudi turobno in hladno vreme ni moglo do živega. Skozi program sta nas (in zlasti otroke) imenitno vodila Meta Ornik in Robert Bogataj, ki sta za uvod na oder povabila predsednico Društva Lilijano Kornhauser Cerar, letošnjo vodilno iz ekipe organizatorkMojco Štos ter eno od pobudnic ustanovitve Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom in srečanj v Mostecu, medicinsko sestro Eriko Stojanović. Čeprav v pokoju, je še vedno aktivna in je takole obudila spomine na pričetke:

»Pozdravljeni, ker sem že v pokoju, me poznate predvsem starejši - kot medicinsko sestro Eriko. Moja poklicna kariera je bila posvečena nedonošenčkom in če bi se morala še enkrat odločati za poklic, bi se ponovno odločila enako – saj ste nedonošenčki nekaj posebnega, pravi borci ste že od rojstva. Tudi zato se vezi, ki so se v letih stkale med nami, z besedami ne da opisati.

Prav zaradi teh vezi, ki so nastale v času, ko ste skupaj s starši delili veliko strahov, negotovosti, upanj in sreče z nami na oddelku in ob kontrolnih pregledih v ambulanti, se je meni in mojima sodelavkama (glavni medicinski sestri oddelka Dragici Zelinka - Kuki in fizioterapevtki Lidiji Žgur) ob odobravanju našega šefa dr. Janeza Babnika pred skoraj dvajsetimi leti porodila ideja, da bi organizirali srečanja, ki bi še naprej povezovala nedonošenčke ter njihove svojce z nami. Takšna srečanja bi bila tudi možnost seznaniti in opozoriti javnost, da tudi zelo majhni in nezreli nedonošenčki lahko zrastejo v zdrave otroke, da pa oddelek za uspešno delo potrebuje dobro opremo in usposobljeno ter delu predano osebje. Izkazalo pa se je, da je za organizacijo takšne prireditve potrebno imeti denar, ki ga lahko zbereš in naprosiš samo, če ustanoviš »pravno osebo« - dobrodelno društvo z lastnim bančnim računom. Pri izvedbi te zahtevne naloge je bila bistvena pomoč psihologinje dr. Vislave Globevnik Velikonja, ki je bila tudi prva predsednica Društva, ustanovljenega v začetku leta 1996. In junija istega leta smo s pomočjo osebja oddelka ter številnih donatorjev uspeli pripraviti prvo srečanje, ki je postalo tradicionalno. Poleg tega člani društva: osebje Porodnišnice, starši prezgodaj rojenih otrok in v zadnjih letih tudi že odrasli »bivši nedonošenčki« uspešno izvajajo številne druge naloge, ki smo si jih zadali in zapisali v statut pred 17 leti.

Danes vam želim veselo druženje. In seveda na svidenje čez eno leto!«

Po uvodnih pozdravih so nas zabavali številni glasbeni gostje: Vili Resnik, Nino, David Grom, Boštjan Gombač in Janez Dovč, skupini Gamsi in Mladi gamsi, Brigita Šuler, Foxy Teens in Uroš Zagožen. Nastopila sta tudi odlična mlada harmonikarja Domen Šraj in Mitja Jernejčič.

Za umetniško navdahnjene je bilo poskrbljeno v ustvarjalnih delavnicah, kjer smo občudovali izdelavo nakita, ki si ga otroci sestavljali s pomočjo Maje Markovič. Moderne pričeske so oblikovale dijakinje 1. in 2. letnika Srednje frizerke šole Ljubljana pod vodstvom mentoric Karmen Š. Zore in Renate Strmec, naprstne lutke iz flisa in poslikavo obraza so ustvarjale dijakinje 2. c in 2. a razreda Srednje Vzgojiteljske šole Ljubljana pod vodstvom mentorice Jasne Potočnik. V ustvarjalnih delavnicah risanja in barvanja ter z nastopom v igrici Maček Muri in prikazu pesmice Hitri mali pajek z znakovnim jezikom za sporazumevanje z malčki so sodelovale dijakinje predšolske vzgoje Srednje ekonomske šole, Šolskega centra Rudolf Maistra Kamnik pod vodstvom mentoric Tatjane Novak, Žive Ribičič in Gabrijele Gregorič.

Otroci so se poskusili tudi v jahanju čisto pravih konjev, za katere je skrbela Irena Zakrajšek.

Donatorji so poskrbeli za uspešen boj z žejo in lakoto, s sadjem za večanje odpornosti, za ohladitev s sladoledi, darovali so tudi material za ustvarjalne delavnice ter darilca za otroke.

Vsi v Društvu bi se iskreno zahvalili vsem, ki so bili zaslužni za prijetno druženje in spomine, ki bodo greli naša srca (in krepili samozavest...) do naslednjega srečanja v Mostecu - zlasti osebju "intenzivne" in drugih oddelkov Porodnišnice ter njihovim"partnerjem" in otrokom (ob letos "glavni" organizatorici Mojci Štos in njenih pomočnicah v organizacijskem odboru – Mimi Korelc, Jani Stermecki, Katji Zdravje, Miri Kočar in Mateji Knavs so pri delu v soboto sodelovali vsi, ki niso bili v službi !). Za varnost in red na prireditvenem prostoru je skrbel že legendarni "Sintalovec" Stane Mikolič, za primer, če bi potrebovali zdravstveno pomoč, pa je bila na prireditvi medicinska ekipa Pacient-a.

Na srečelovu je bilo zbranih 2.150 evrov, ki jih bomo namenili nakupu še enega kontinuiranega merilca krvnega sladkorja za inzulinsko črpalko.

Srečno vsem in na svidenje v Mostecu čez eno leto, najverjetneje zadnjo soboto v maju – 25. maja 2013,

Lilijana Kornhauser Cerar

Darovalci in pokrovitelji 17. srečanja prezgodaj rojenih otrok v Mostecu:

Družina Lampič iz Borovnice, družina Ledinek iz Loč pri Poljčanah in družina Pogač iz Polzele, Mercator d.d., Spar Slovenija d.o.o., Pivovarna Union d.d., DZS d.d., Eta Živilska industrija d.d., Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Ljubljanske mlekarne d.d., Vovko d.o.o., Nivea Beiersdorf d.o.o., Avtotrade d.o.o., POP TV, Klemen Boštjančič iz Ljubljane-Šentvida, Sandi Knez iz Grosuplja, TS media d.o.o., Petrol d.d., Urh&CO d.o.o., Andrej Potočnjak s.p., Ana in Franc Klančar iz Borovnice, Studio Hieroglif d.o.o., Triumph International Prodaja d.o.o., Ipkotex d.o.o., Rondes d.o.o., Nancy Aljančič s.p., Spar Velenje, Raiffeisen Bank - PE Šoštanj, Grazia butik Simona Pogač s.p., Biobanka, Dobra vila Maja, Tomaž Knavs iz Stahovice, Lutkovno gledališče Maribor, Emilija Pavlič s.p., Libero d.o.o., Založba Cangura, Lekarnar, Afit d.o.o. - Ciciban trgovina Miren, Danu d.o.o., spletna trgovina MojŠkratek, PoPiKoki, Big Bang Citypark Ljubljana, Intersport ISI d.o.o. Naklo, Pošta Slovenije d.o.o. PE Maribor, SKB d.d. Ljubljana, Mladinska knjiga Založba d.d. Ljubljana, Spletna trgovina Mimovrste d.o.o., Jesenice, Odeja Škofja Loka, Smrekovit, Matic Konc s.p., Lutkovno gledališče Ljubljana, Ewopharma d.o.o., Grafične storitve Uroš Kovič s.p., Vodno mesto Atlantis, Zeleni zabojček, Javni zavod Splošna knjižnica Slovenske Konjice, Tic Slovenske Konjice, Baby Center Ljubljana, Ljudska univerza Kranj, Frizerstvo Katja Šloser iz Slovenskih Konjic, Lesk d.o.o., Frizerstvo Jasmina iz Zreč, Schwab d.o.o., Comet d.d. Zreče, Kleparstvo in krovstvo Borovnik, Bezenšek Marta iz Žič, Kozmetični studio Moni iz Slovenskih Konjic, Spletna trgovina Fossecl - Creativ, Novi mediji d.o.o., Nobis Gorjup & Šauperl d.o.o., Bezenšek Marta iz Žič, Tekoma Ferdinand Marguč s.p., Tehniška založba Slovenije, Unior d.d. Zreče, Info Press založništvo d.o.o. – revija Moj malček, Abanka d.d., Volksbank d.d., Belinka d.d., Hostel pod Voglom & Pac sports, Tobačna Ljubljana d.o.o., Maya Športni turizem Borut Nikolaš s.p., Squash Šiviljstvo Branko Špeglič s.p., Vivapen d.o.o., Gorenjski tisk storitve d.o.o., Avent d.o.o., BioGaia, Triglav d.d., AInvest d.o.o., Izvorna celica d.o.o., Helpy d.o.o., Mueller Drogerija d.o.o., Pharmagea d.o.o., Rodnes d.o.o., Risp - pletilstvo in posredništvo Andreja Drnovšek s.p., Comis d.o.o., Staša Pavlič, Citypark Ljubljana, Telekom - Mobitel.si, Ringaraja-Danu d.o.o., SNG Drama Ljubljana, Žito d.d., Nakupi iz srca - spletna trgovina DZZŽ Ljubljana, Spletna trgovina Miem Commerce - Tadej Cunder s.p., Moje poletje d.o.o.