Srečanje 2013

V soboto je naše srečanje v Mostecu postalo polnoletno, saj smo se srečali že osemnajstič (povezava do fotografij je na vrhu spletne strani). Dežnim kapljam, lužam, blatu in neugodni vremenski napovedi navkljub je prireditveni prostor na jasi sredi gozda spet preplavila dobra volja, otroški vrišč in veselje. Skozi program sta nas (in zlasti otroke) že »tradicionalno« imenitno vodila Meta Ornik in Robert Bogataj, ki sta za pričetek na oder povabila predsednico Društva Lilijano Kornhauser Cerar, vodilno iz ekipe organizatork Mojco Štos ter župana mesta Ljubljane Zorana Jankovića, ki je s svojim pozdravom tudi otvoril »zabavo«. V njej so otroke – in njihove spremljevalce – zabavali glasbeni gostje: Vili Resnik, Uroš Zagožen, Manca Špik in David Grom. Z igrico “Zajčkova hišica” so otroke (in odrasle) razveselile vzgojiteljice iz vrtca Medo s Prevoj pri Šentvidu (Lukovica). S cirkuškimi vragolijami je za odprte oči in usteca poskrbela skupinica Mini cirkusa Bufeto. Naravnost z dm teka žensk (ki je žal ponovno sovpadal s pričetkom našega srečanja in poskrbel za prometno zmeto ob pričetku srečanja) je pritekel Ribič Pepe in že ob skoku na oder požel bučen pozdrav otrok. Slonček Bansi sicer ni zmogel skakati po odru tako gibčno kot Pepe, se je pa pustil med rajanjem cukati za ušesa, rilec in rep. Otrokom so se v živo predstavile tudi Tačke Pomagačke, skupina voditeljic šolanih psov, ki jih vodi Branka Hobič. Čeprav so otroci že prej vedeli, da pomagajo otrokom in odraslim, še zlasti pa osamljenim in bolnim starejšim ljudem, so bili presenečeni, kako so se kužki (med njimi tudi trije “orjaški”, predstavniki pasme landseer) pustili božati (in ščipati), Vesnin mejni ovčar pa jih je presenetil celo s plesnimi vragolijami.

Ne le najmlajše, ampak tudi večje otroke in odrasle so pritegnili gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Zgornja Šiška, ki so jim razkazali gasilski tovornjak ter razložili opremo, ki je v njem. Za zdravstveno oskrbo so bili s svojim reševalnim avtom na srečanju zdravnica in tehniki iz Pacienta – ki so tudi potrpežljivo odgovarjali na vprašanja radovednih nadebudnežev.

Za umetniško navdahnjene je bilo poskrbljeno v ustvarjalnih delavnicah, kjer smo občudovali izdelavo ogrlic, zapestnic ali prstanov, ki so si jih otroci sestavljali s pomočjo Maje Markovič in njenih prijateljic. Sodelovali so lahko v likovni delavnici ali izdelovali naprstne lutke iz flisa. Pričeske po najnovejših modnih smernicah so oblikovale dijakinje Srednje frizerke šole Ljubljana, dijakinje Srednje vzgojiteljske šole pa so moderen videz dopolnile s poslikavo kože. Tudi letos so se malčki lahko vozili z vlakcem, izvajali akrobacije v napihnjenih gradovih – trampolinih, kot že nekaj zadnji let so jahali čisto prave konje, za katere je skrbela Irena Zakrajšek z ekipo iz Medicotehne. Maskote Sava hotelov – gusarji, rimski vojščaki, labodek Zaki in štrk Viki ter Sparky iz podjetja Spar Slovenija pa so poleg igre ponujali tudi prigrizke za lačne želodčke.

Donatorji so poskrbeli za uspešen boj z žejo in lakoto, s sadjem za večanje odpornosti, darovali so tudi material za ustvarjalne delavnice ter darilca za srečelov (seznam darovalcev, ki pa še ni popoln, je naveden spodaj). Še zlasti so se letos spet potrudili na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana: kot vsa leta, odkar se srečujemo v Mostecu, so njihove dijakinje in dijaki pripravili sladke dobrote – ježke in pite.

Vsi v Društvu – verjetno pa tudi vsi, ki so v Mostecu preživeli prijetno sobotno popoldne - bi se iskreno zahvalili vsem, ki so bili zaslužni za prijetno druženje in spomine, ki bodo greli naša srca (in krepili samozavest...) do naslednjega srečanja v Mostecu - zlasti osebju "intenzivne" in drugih oddelkov Porodnišnice ter njihovim "partnerjem" in otrokom (ob letos "glavni" organizatorici Mojci Štos in njenih pomočnicah v organizacijskem odboru – Mariji Mimi Korelc, Jani Stermecki, Katji Zdravje, Miri Kočar in Klavdiji Beričič so pri delu v soboto sodelovali vsi, ki niso bili v službi!). Za varnost in red na prireditvenem prostoru je skrbel že legendarni "Sintalovec" Stane Mikolič.

Srečno vsem in na svidenje v Mostecu čez eno leto, najverjetneje prvo soboto v juniju – 7. junija 2014,

Lilijana Kornhauser Cerar

Darovalci in pokrovitelji 18. srečanja prezgodaj rojenih otrok v Mostecu:

Družine Lampič iz Borovnice, Kos Špeglič iz Trbovelj, Zbašnik iz Studenega na Blokah, Miskić iz Medvod, Smodiš iz Ljubljane; SPAR Slovenija d.o.o., Mercator d.d., Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Abbott Laboratories d.o.o, DZS, Založništvo in trgovine d.d., Sapio plini, tehnični in medicinski plini d.o.o., ABC, Rent a car & transfer d.o.o., MDM 2000 d.o.o., Kolosej Ljubljana, Sava Hotels & Resorts, Pivovarna Union d.d., Tosama d.d., RAM2 d.o.o., Libero d.o.o., BabyWatch, Petrol d.d., Vovko d.o.o., KSP Hrastnik d.d., Steklarna Hrastnik d.o.o., Dewesoft Trbovlje d.o.o., TKI Hrastnik d.o.o., Občina Hrastnik, Sijaj Hrastnik d.d., Bonpet Systems d.o.o. Trbovlje, Občina Trbovlje, Ljudska univerza Zagorje, Vetro Emba d.o.o., Dom starejših občanov Hrastnik, Lafarge Cement d.o.o. Trbovlje, Cvetličarna Lobelija, Dol pri Hrastniku, Transportno podjetje Omahen transport d.o.o., Fori d.o.o., Velenje, Kaij d.o.o., Dol pri Hrastniku, Ekološka kmetija Vnuk, Kal pri Hrastniku, Cangura d.o.o., Hypo Alpe Adria d.d., Pošta Slovenije d.o.o. Maribor, Pulmodata d.o.o., Mengeš, Creativ, novi mediji d.o.o. Murska Sobota, Pasji salon Fiona Hrastnik, Kroki, trgovina s tekstilom d.o.o, Poljčane, Deželna banka Slovenije d.d., ASBIS, trgovina in storitve d.o.o., Matjaž d.o.o., Merkur Zavarovalnica d.d., Frizerski studio Danilo, RDO d.o.o., rezervni deli in dodatna oprema, Zavarovalnica Triglav d.d., HIPP d.o.o., Mladinska knjiga Založba d.d., Biobanka d.d., otroška trgovina Žabolin, Obeja d.o.o., Adriatic Slovenica d.d., Kljun International d.o.o., Rokodelski center Ribnica, Modic Jaka s.p., Nivea, Kema Puconci d.o.o.