Abbot - počivalniki za kengurujčkanje

Farmacevtsko podjetje Abbott doniralo počivalnike za kengurujčkanje Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Slika

Ljubljana, 3. december 2008 – Podjetje Abbott Laboratories je danes na Enoti za intenzivno zdravljenje in nego novorojencev v Porodnišnici Ljubljana predalo počivalnike za kengurujčkanje Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Slika

Podjetje Abbott Laboratories že dalj časa več kot uspešno sodeluje z Društvom za pomoč prezgodaj rojenim otrokom v okviru različnih projektov pomoči in zbiranja sredstev za nakup prepotrebnih aparatur. Tokrat pomagajo Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom z nakupom počivalnikov za kengurujčkanje namenjenim mamam, ki pestujejo in negujejo nedonošenčke.

»Ideja o tem, da podjetje Abbott Laboratories podari počivalnike za kengurujčkanje za mamice nedonošenčkov, izhaja iz našega slogana Zaobljuba življenju in globalne strategije družbene odgovornosti na lokalnem trgu. Z nakupom teh počivalnikov želimo olajšati dneve in noči mamam in novorojenčkom, ki preživljanju na oddelku prve dneve in pogostokrat tudi mesece življenja.» je povedal direktor Abbott Laboratories, g. Ljubiša Mitof Višurski, dr. med.

Novih počivalnikov za kengurujčkanje so seveda v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom veseli, kjer si s predsednico Lilijano Kornhauser Cerar, dr. med. na čelu že več let prizadevajo za izboljšavo razmer na Enoti za intenzivno zdravljenje in nego novorojencev.

Dr. Lilijana Kornhauser Cerar je ob dogodku dejala: »V Porodnišnici Ljubljana (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra) se vsako leto rodi več kot 5500 novorojenčkov, kar je tretjina vseh v Sloveniji rojenih otrok. Enota za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov (EINT) je namenjena zdravljenju in negi prezgodaj rojenih ali bolnih otrok iz vse Slovenije – vsako leto na njej oskrbimo okrog 600 novorojenčkov, med katerimi glavnino predstavljajo nedonošenčki. Zdravljenje in nega zelo majhnih deklic in dečkov sta dolgotrajna in pri najbolj nezrelih nedonošenčkih, ki so rojeni tudi več kot 15 tednov pred pričakovanim terminom poroda, traja lahko nekaj mesecev. Pri zagotavljanju optimalne rasti in razvoja teh otrok niso pomembni le sodobna medicinska oprema in izkušeno zdravstveno osebje: številne raziskave poudarjajo vlogo staršev, zlasti nedonošenčkove matere. Kot del preventivnega programa za prezgodaj rojene otroke se na EINT že skoraj 20 let izvaja metoda "Kangaroo Baby" (stik "koža na kožo" med nedonošenčkom in njegovo mamo ali očetom): staršem daje občutek aktivnosti v okrevanju njihovega nedonošenega otroka in prepreči občutek nemoči in odtujenosti, nedonošenčkom pa pomaga pri hitrejšem premagovanju težav zaradi nezrelosti. Številne študije so dokazale, da nedonošenčki, ki jih starši "kengurujčkajo" (vsak dan po nekaj ur), bolje vzdržujejo stalno telesno temperaturo, imajo manj dihalnih premorov in boljšo oskrbo tkiv s kisikom. Ti otroci v primerjavi z nedonošenčki, ki jih starši ne "kengurujčkajo", tudi hitreje rastejo in pridobivajo težo, imajo daljša obdobja spanca in redkejša ter krajša obdobja neutolažljivega joka oziroma nekoordiniranega, energetsko potratnega gibanja. Poleg tega kengurujčkanje pospeši navezovanje vezi ("bonding"), kar pospeši odpust domov – in ti starši so tudi doma bolj samozavestni in ob težavah redkeje zahtevajo preglede pri zdravniku. Da lahko staršem in otrokom omogočimo kengurujčkanje, so (poleg dobre volje) potrebni le še udobni, varni in za vsakdanjo uporabo v okolju intenzivnega oddelka praktični počivalniki. In čeprav se v primerjavi z vrtoglavimi cenami medicinske opreme zdi strošek zanje zanemarljiv, je za nadomestitev starih, razmajanih in že zdavnaj odsluženih stolov doslej vsako leto zmanjkalo denarja. Do letos, ko so nam prisluhnili v slovenskem predstavništvu podjetja Abbott Laboratories – njihovi poslovni partnerji letos resda ne bodo deležni novoletnih daril, bodo pa zato novi počivalniki pripomogli k sreči, umirjenosti in boljšemu zdravju malčkov, ki se bodo v zavetju svoje mame in očka na njih lahko v kratkem »kengurujčkali«.

Med otroci, ki so bili zaradi prezgodnjega rojstva v prvih tednih po rojstvu tudi malo »naši«, je tudi najstnica Petra. Tudi ona je uživala v uricah »kengurujčkanja« (vsaj tako pravita njena mama in očka), zato smo veseli, da bo v imenu svojih naslednikov od direktorja predstavništva podjetja Abbott Laboratories prevzela novoletno darilo.