Prenovljena soba za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov

Prenovljena soba za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov

Prenovljena soba za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov

Oddelek za intenzivno terapijo in nego novorojencev na Svetovni dan nedonošenčkov dobil prenovljeno sobo za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov.

Oddelek za intenzivno terapijo in nego novorojencev v Porodnišnici Ljubljana, Univerzitetni klinični center Ljubljana je danes uradno prevzel težko pričakovano prenovljeno sobo za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov. V okviru projekta 'ZATO! pomagam nedonošenčkom' so organizatorji dobrodelnega projekta – Rotary Klub Ljubljana 25 in RTV Slovenija – zbrali sredstva v višini 196.595 EUR s katerimi so popolnoma prenovili sobo za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov.

Enoto za intenzivno nego in terapijo so zaradi močno omejenih sredstev pomanjkljivo opremili že ob samem načrtovanju nove porodnišnice. Oprema za individualno nego nedonošenčkov je bila namreč na skupnih policah, kar predstavlja tveganje za širjenje okužb med nedonošenčki. Danes so mesta za intenzivno zdravljenje novorojenčkov sestavljena iz stativov, na katerih so vsi potrebni priključki, monitorji, črpalke in predali, v katerih je vse potrebno za nego otroka v inkubatorju. Tako opremljeno mesto je popolnoma ločeno od drugih, zaradi dostopa do vseh aparatov in monitorjev pa zagotavlja sestram skrbnejši nadzor nad majhnimi bolniki.

Pred šestimi leti so se v Univerzitetnem kliničnem centru odločili za prenovo EINT-a. Pred dvema letoma so dokončali obnovo ene izmed obeh sob za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov, ki so jo opremili s petimi stativi za intenzivno zdravljenje novorojenčkov. Žal pa so sredstva omejena in kljub razumevanju vodstva, da bi bilo nujno preurediti tudi drugi prostor za intenzivno zdravljenje novorojenčkov, je bilo načrtovanje preureditve prestavljeno v nedoločeno prihodnost.

Vse to je bil povod, da so se letos v Rotary Klubu Ljubljana 25 spet odločili pomagati in se lotili dobrodelnega projekta 'ZATO! pomagam nedonošenčkom', v katerem so zbirali sredstva za prenovo druge sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov in nakup dodatnih petih stativov za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov. Zbrali so zavidljivih 196.595 EUR s strani pokroviteljev, donatorjev in gledalcev RTV Slovenija. Dobršen del pa so dodali tudi materialni donatorji projekta, ki so s svojim delom pomagali pri prenovi. S prenovo sobe in z nakupom nujno potrebnih naprav bodo “za dlan velikim malčkom” s skupnimi močmi omogočili bolj varno in kakovostnejše zdravljenje.

Thomas Bremec, vodja projekta, član Rotary Kluba Ljubljana 25 je ob tej priložnosti povedal: »Danes je za nas tisti najlepši del projekta 'ZATO! pomagam nedonošenčkom' – slavnostna otvoritev druge sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov. Neskončno smo veseli, da nam je uspelo s skupnimi močmi zbrati dovolj sredstev za celotno prenovo sobe z vso opremo kot smo si to zastavili ob pričetku projekta. Spet se je izkazalo, da smo Slovenci zares dobrodelni in radodarni. Medicinskemu osebju želim, v imenu vseh donatorjev in sodelujočih, da vam soba in vsa oprema dobro služi za dobrobit in razvoj naših komaj za dlan velikih otrok. Na koncu pa se želim še enkrat zahvaliti vsem donatorjem, vsem sodelujočim, celotni ekipi RTV Slovenija in vsem članom Rotary, za izjemno pomoč našim nedonošenčkom.«

Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija: “Kot pomemben del poslanstva javnega zavoda razumemo tudi sodelovanje z različnimi organizacijami, društvi in pobudami, katerih cilj je izboljšanje razmer na številnih področjih, pomoč različnim skupinam ljudi in tistim, katerih poslanstvo je pomagati, pa zato potrebujejo ustrezno opremo. Čeprav je to moč slišati prek naših radijskih programov, videti prek televizijskih sprejemnikov ter prebrati na našem portalu vseeno s ponosom povemo, da radi pomagamo. Ker menimo, da je takšno delovanje javnega medijskega servisa potrebno in ker si mi vsi, ki delujemo na RTV Slovenija za to prizadevamo. Veseli me, da smo v sodelovanju z Rotary klub 25 v tej akciji s pomočjo gledalcev TV Slovenija pomagali tistim najmlajšim in najmanjšim ter zagotovo pomoči potrebnim. Še posebej pa me veseli, ko vidim, da so bila zbrana sredstva porabljena v dober namen z mislijo, da je vsak dober začetek življenja lahko tudi velika in močna popotnica za boljše kasnejše življenje.“

doc. dr. Nataša Tul Mandič, dr. med, predstojnica Porodnišnice Ljubljana in dr. Lilijana Kornhauser-Cerar, dr. med., vodja EINT in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana sta se na koncu zahvalili: “V imenu medicinskega osebja in v imenu naših najmanjših novorojenčkov se iskreno zahvaljujeva organizatorjema projekta in vsem donatorjem projekta. Verjameva, da se denar "vložen" v generacijo, ki šele začenja svojo življenjsko pot, najbolj oplemeniti. Čisto prenovljena soba bo omogočila medicinskemu osebju veliko bolj kakovostno in zanesljivo delo z nedonošenčki, našim "za dlan velikim malčkom" pa te naprave naredijo prve samostojne korake v življenje lažje in varnejše. V teh kriznih časih, ko marsikdaj ob mnogo manj grozečih pogojih ne znamo biti več optimistični, so prav ta drobcena bitja vzor in dokaz, da sreča ne pride sama od sebe, a z odločenostjo za pot navzgor, vztrajnostjo in prepričanjem, da je življenje vredno živeti, lahko dosežemo tudi tisto skoraj nemogoče. Veseli sva, da smo prenovljeno sobo uradno predali v uporabo ravno na Svetovni dan nedonošenčkov.”