Spar - respirator za prezgodaj rojene otroke

RESPIRATOR ZA PREZGODAJ ROJENE OTROKE
Sklepno dejanje sodelovanja Spara Slovenije in Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

Slika

Ljubljana, 30. januar - Spar Slovenija je skupaj s kupci v dobrodelni akciji uspel zagotoviti sredstva v višini 15.000 evrov, ki jih je v sodelovanju z Društvom za pomoč prezgodaj rojenim otrokom namenil za pomoč nedonošenčkom. Plod skupnega prizadevanja je nakup aparata SiPAP, rešilne bilke za prezgodaj rojene otroke, ki trpijo zaradi odpovedi nezrelih dihal.

Slika
Od leve proti desni - dr. Liljana Kornhauser Cerar – vodja EINT za novorojenčke in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom; mag. Igor Mervič; dr. Andreja Domjan Arnšek – specialistka pediatrij

Današnjega sklepnega dejanja dobrodelne akcije, predaje aparata SiPAP, so se udeležili predstavniki Enote za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra ter Spara Slovenije. Družba je lani oktobra pozvala kupce, da z nakupom plenic Sparky prispevajo v dobrodelne namene. Zbranemu znesku so dodali razliko in tako opravili nakup aparata v skupni vrednosti 15.000 evrov. Aparat Vyasis SiPAP, ki ga je danes iz rok mag. Igorja Merviča, direktorja Spara Slovenije, sprejela mag. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, bo tudi najbolj drobnim nedonošenčkom v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru pomagal pri zdravljenju dihalne odpovedi zaradi nezrelih pljuč.

Slika

Mag. Igor Mervič, direktor Spara Slovenije: »V Sparu Slovenija nam je v veselje, da že vrsto let organiziramo dobrodelne akcije. Tokrat smo se povezali z Društvom za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Menimo, da so prav otroci naša prihodnost, omenjeno društvo pa izpostavlja problematiko naših najmlajših - nedonošenčkov, ki so pomoči najbolj potrebni. Predvsem podjetja so tista, ki lahko z dobrodelnim udejstvovanjem zberejo dovolj sredstev za aparate, kot je SiPAP, in tega se v družbi Spar Slovenija močno zavedamo. Tudi v prihodnje bomo organizirali tovrstne aktivnosti in s tem poskrbeli, da dobrodelnost ostane eno od ključnih vodil naše družbe.«

Slika

Nedonošenčki v Sloveniji Statistike kažejo, da ljubljanska porodnišnica letno povije več kot 70 odstotkov nedonošenčkov s težo pod 1.000 gramov. Zdravljenje in nega prezgodaj rojenih otrok zahteva izkušeno osebje, poleg tega pa tudi številne aparate, ki si jih brez zunanje pomoči kljub nujnosti le težko privoščijo.

Aparat SiPAP, katerega pričakovana doba delovanja je 10 let, s pomočjo spremenljivega nadtlaka, ki je višji ob vdihu in nižji ob izdihu, olajša nezrelemu novorojenčku dihanje in preprečuje, da bi se pljuča ali manjše dihalne poti sesedale. Prav tako omogoča natančno elektronsko krmiljenje, s čimer se delovanje povsem prilagodi otrokovim potrebam, kar zmanjšuje zaplete v času zdravljenja, pa tudi nevarnost za trajne okvare pljuč, ki so najbolj pereče pri nedonošenčkih.

Slika

»Zadovoljni smo, da se po rezultatih dela in preprečevanju trajnih okvar nedonošenčkov lahko primerjamo z najboljšimi centri v ZDA in Evropski uniji. Vendar pa zdravljenje zahteva številne (večinoma drage) aparate, med katerimi je tudi aparat SiPAP, ki ga je danes našemu oddelku podarila družba Spar. Omenjeni aparat je bil zelo potreben, saj omogoča "nežno" zdravljenje dihalne odpovedi zaradi nezrelih pljuč naših najmanjših bolnikov,« je povedala predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, mag. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.